Argon-pukukaasusäiliön täyttöohje

Nousussa on vuoden 2009 alusta lähtien ollut mahdollisuus täyttää Argon (Ar) -pukukaasusäiliön täyttöjä.

Termistö:

 • Piiska = 2.5m pitkä teräs/tefloninen täyttöletku, whip, jolla voidaan tasata kaasu varastosäiliön ja pukukaasupullon välillä.
 • Argon varastosäiliö = iso 50 litrainen pullo, jossa on argon kaasun merkinnät (kts kaasupullojen väritys http://tinyurl.com/djqhw9), eli harmaa pullo ja vihreä kaulus.
 • Pukukaasupullo = yleensä 1-2litran kokoinen painesäiliö, jossa käytetään sukelluksella omaa alenninta ja puvunletkua sukelluspukuun.

Perustiedot Argon-täyttämisestä

Argon täyttöjä voi tehdä kuka tahansa Nousun jäsen, jolla on tarvittava osaaminen piiskan käyttöön. Käyttökoulutusta voivat antaa mm. Gas blender-koulutetutut, joita löytyy Nousun Helium-ringistä. Argonkaasu on tarkoitettu ainoastaan pukukaasuksi, ei hengityskaasuksi!

Argonia käyttävät maksavat käyttämästään kaasusta Nousun hallituksen vuosittain asettaman täyttökustannuksen per käyttämänsä litra. Täyttökustannus on litrahinta, jolla katetaan sekä Argonin, että varastosäiliön aiheuttamat kustannukset. Näin käytön kustannukset saadaan oikeudenmukaisesti kohdistettua kaasua käyttäville jäsenille käytön suhteen, muuta jäsenistöä rasittamatta.

Täyttölaitteistona toimii Argon varastosäiliö ja yhteiskäytössä oleva Ar/He-piiska. Järjestelmä on valmistettu täyttämään Tukes:in ohje ”Seoskaasusukellus-pullojen ja täyttöpaikan vaatimukset 4.11.2008″.

Täyttöletku koostuu 300bar He/Ar-varastosäiliöön liitettävästä kierreosasta ja 200bar pukukaasusäiliöön kierreosasta. Ulostulossa on sulkuventtiili ja painemittari, sekä täyttöventtiilin kevennysventtiili.

Täyttäminen tapahtuu Argon varastosäiliöstä dekantoimalla (eli whippaamalla) pukukaasupulloon, säiliöiden paine-erot tasaamalla. Täyttöletkussa on painemittari, jolla voi seurata venttiilejä sulkemalla joko varastosäiliön tai pukukaasupullon painetta. Jos varastosäiliössä on pienempi paine kuin pukukaasupullossa, whippaamista ei luonnollisestikaan kannata tehdä.

Säiliön täyttöventtiili sisältää suuntaisventtiilin. Tällä järjestelyllä varmistetaan että:

 • epäpuhtaasta pukukaasusäiliöstä laskettu kaasu ei tuota epäpuhtauksia letkuun
 • kaasun virtaussuunta säilyy aina oikeana

Säiliöiden täyttö

 1. Kiinnitä letkun 300bar liitäntä tarvittaessa Ar-varastosäiliöön. Varmista ensin että tiivistepinnat ovat täysin puhtaat. Kiinnitä turvavaijeri.
 2. Kiinnitä täyttöventtiili täytettävään säiliöön. Varmista ensin, että tiivistepinnat ovat täysin puhtaat. Kiinnitä turvavaijeri
 3. Varmista kevyesti sormenpäillä että kevennysventtiili on kiinni.

* Letkun paineistus ja tyhjennys tulee suorittaa mahdollisimman hitaasti, jotta vältytään paineiskuilta ja suurilta virtausnopeuksilta, jotka saattavat aiheuttaa ääritilanteissa, rakenteiden mahdollisesti pettäessä vaaratilanteen riskiä. Nopeasti virtaavat hiukkaset saattavat alkaa hehkua kitkan aiheuttamana, ja nopea paineennousu saattaa aiheuttaa nopean adiabaattisen lämpenemisen.

 1. Avaa Ar-varastosäiliön venttiili hyvin hitaasti yhden kierroksen verran. Varmista aina, että kukaan ei ole avattavan venttiilin edessä. Varo erityisesti kasvoja. Suojalasien käyttö on suositeltavaa. (Vertaa tässä vaiheessa varastosäiliön todellista painetta viimeksi kirjattuun varastosäiliön paineeseen Täyttöexcelissä).
 2. Avaa täytettävän pukukaasusäiliön venttiili hyvin hitaasti, nyt näet pukukaasusäiliön paineen.
 3. Avaa täyttöventtiilin sulkuventtiili hyvin hitaasti, letku paineistuu pukukaasusäiliön paineella. Suositeltava max. täyttönopeus on 50L/min.
 4. Täytön jälkeen sulje pukukaasusäiliön venttiili ja varastosäiliön venttiili.
 5. Mikäli jatkat muita täyttöjä, sulje täyttöpään sulkuventtiili ja tyhjennä paineet hitaasti kevennysventtiilistä. (Kirjaa loppupaine Täyttöexceliin). Mikäli et jatka ja haluat irrottaa täyttöletkun varastosäiliöstä, kevennä paineet pois koko letkusta kevennysventtiilin kautta, minkä jälkeen sulje täyttöpään sulkuventtiili.
 6. Irrota letku pukukaasusäiliöstä ja laita täyttöletku siististi takaisin paikoilleen.

Letkun tyhjennys suoritetaan aina täyttöventtilin kevennysventtiilin kautta.

Mikäli haluat nähdä varastosäiliön paineen täytön aikana, riittää kun suljet pukukaasusäiliön venttiilin. Muista avata säiliö hitaasti.

* Kaikissa vaara- ja ongelmatilanteissa sulje aina ensimmäiseksi nopeasti Ar-varastosäiliön venttiili. Tämä estää lisävaurioiden syntymisen.