Hylkyretki, Bergen Norja 16.-24.5.2020

Teemme ”kertauskurssin” eli uusintaretken hyvälaatuiseen Gulen sukelluskeskukseen Bergenistä n. 100 km pohjoiseen. Sukelluskohteet ovat hylkyjä: toisen maailmansodan aikaisia sekä uudempien sattumuksien tuloksia. Gulenissa on myös maailmanluokan biokohteita mm nudibranch:ja, mutta nyt jätämme ne väliin. Sorry.

Tällä kertaa retki toteutetaan toukokuussa => kirkkaammat säät ja kirkkaammat vedet. Matkapäivät ovat 16. – 24.5.2020. Olemme kerran olleet Gulen-sukelluskeskuksessa. Silloin kaikki toimi erittäin hyvin. Finnair aloittaa normaalisti suorat lennot Bergeniin toukokuun puolessa välissä. Ajankohta on valittu myös tämän mukaan.

Markku Luodon esitys Porkkalan hylkypuistosta sai raikuvat aplodit Museoviraston arkeologiapäivillä!

Museovirasto järjesti perinteisen Arkeologisten Kenttätöiden esittelypäivät-tapahtuman Kansallismuseossa 30.-31.1.2010. Markku Luoto oli yksi tapahtuman luennoitsijoista aiheena Porkkalan hylkypuiston tutkimukset. Tämän linkin takaa pääset katsomaan muut tapahtumassa esitellyt arkeologia-aiheet.

Sukellusseura Nousu on Suomen Meriarkeologisen Seuran (MAS) jäsen. Markku Luoto toimii paitsi MAS:in puheenjohtajana, myös hylkypuiston projektipäällikkönä ja Nousun kipparina. Nousu onkin ollut merkittävässä osassa Porkkalaan vuonna 2018 perustetun hylkypuiston rakennusvaiheessa. Tutustu tästä Porkkalan hylkypuiston vaiheisiin. 

Puistossa riittää tekemistä sukeltajille tänäkin vuonna, kun Nousu ylläpitää, huoltaa ja tarkistaa puiston kohteita tulevallakin veneilykaudella. Heinäkuun 2020 ensimmäisellä viikolla pidettävän kenttätyöleirin lisäksi on tiedossa arki-iltoihin ja viikonloppuun sijoittuvia reissuja, joilla pääsee harjoittelemaan muun muassa nostosäkkien käyttöä. Uusia hylkypuistoon liitettäviä kohteita vuonna 2020 ovat muiden muassa Edmund ja Rönnskärin tykkihylky. Aikaisemmasta sukelluskokemuksesta riippumatta kaikki meriarkeologiasta kiinnostuneet: merkatkaa jo heinäkuun ensimmäinen viikko kalentereihin!

Markku Luodon johdolla perustettu Porkkalan hylkypuisto on saanut valtavasti julkisuutta mediassa. Hylkypuiston perustaminen huomioitiin lähes kaikkien valtamedioiden, kuten esimerkiksi Helsingin Sanomien tai Tekniikka & Talous nettisivuilla, mutta myös Museoviraston sivuilla ja Sukeltajaliiton sivuilla.

Kevään vuosikokouksessamme Markku kertoo lisätietoja vuoden 2020 hylkypuistoprojektista ja sinne tehtävistä sukelluskeikoista. Seuraa Nousun tiedotuskanavia kevään kokouksen ajankohdasta!

Syyskokous ma 11.11.2019 klo 18 Melstenissä

NOUSU RY:N SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSYLEISKOKOUS

Aika:      maanantai 11.11.2019          

klo 18.00 – 20.00

Paikka:       SMPS Espoon meripelastajat ry:n pelastusasema,

                    Mellstenintie 6 B, Haukilahti, Espoo

 

Kutsuttu:     Nousu ry:n jäsenistö

 1. Kokouksen avaus
 2. Kokouksen järjestäytyminen
 3. Laillisuus ja päätösvaltaisuus
 4. Esityslistan hyväksyminen
 5. Toimintasuunnitelma 2020
 6. Vuoden 2020 tulo ja menoarvio
 7. Vuoden 2020 liittymis- ja jäsenmaksut
 8. Puheenjohtajan valinta 2020
 9. Hallituksen valinta 2020
 10. Toiminnantarkastajien (2 hlöä) ja varatoiminnantarkastajien (2 hlöä) valinta 2020
 11. Muut asiat
  1. Vuoden 2020 lähtöjen, leirien ja reissujen suunnittelua
  2. Vapaa-ajan ohjelmaa (urheilua tai muuta) avovesikauden ulkopuolella 

 

12. Kokouksen päättäminen

 

Diversnight 2.11.2019 @ Porkkalan keittokatos

 

Tervetuloa Nousu Ry:n Diver´s Night / märkkärikauden päätös-tapahtumaan Porkkalan keittokatokselle

la 2. marraskuuta 2019 alkaen klo 18:00!

 

Nousu Ry järjestää jo legendaariseksi muodostuneen Diver´s Night yösukellustapahtuman. Tapahtuma ajoittuu ympäri maapallon samalle kellon lyömälle. Kaikki sukeltajat sukeltavat samaan aikaan; klo 20:19! Tilaisuudessa korostuu yhteisöllisyys. Nousun tapahtuma on rekisteröity tapahtuman virallisille sivuille.

Diver´s Night toimii myös märkkärikauden päätöksenä, jota Nousu Ry on järjestänyt ammoisista ajoista saakka. Vedet ja merivedet ovat jo tässä kohtaa auringonkiertokulkua viilenneet varsin vilpoisiksi ja nyt on hyvä hetki ulkoiluttaa märkkäriä viimeistä kertaa ennen talviteloille ripustamista. Kaivetaan märkkärit sitten seuraavan kerran, kun kevätaurinko on lämmittänyt veet taas linnunmaidoksi.

Sukeltamisen lisäksi ohjelmassa on rentoa grillausta ja mukavaa yhdessäoloa. Nousu Ry tarjoaa tapahtumaan etukäteen Facebookissa ilmoittautuneille makkaraa, mehua ja ehkäpä jopa kakkupalasen 🙂  tilaisuuden perinteitä kunnioittaen. Nuotion liekit leimuavat marraskuisessa yössä.

Tilaisuus on tarkoitettu seuran jäsenille ja on maksuton. Koti-, ynnä muut tukijoukot ovat myös tervetulleet tutustumaan seuran toimintaan. Sukellustoimintaan voivat kuitenkin osallistua vain luokitetut sukeltajat. Otathan luokituskorttisi mukaan.

 

Otathan mukaan ainakin:

 • Sukellusvarustesetin
  • (Nousun varustevastaavalta voi kysellä vuokralle tapahtuman ajaksi)
 • Sään mukaisen vaatetuksen
 • Omat mahdolliset eväät
 • Kaikki omat mahdollisesti tarpeelliset valot, valaisimet ja lamput.
  • paikalla on vakiona pilkkopimeää marraskuisena yönä 🙂

 

Kokoonnutaan keittikselle hyvissä ajoin; jo klo 18:00.

Ajo-ohjeet:

TL;DR: Tullandintie 119 AB ja siellä se parkkipaikka.

Aja Länsiväylää (tie 51) Kirkkonummen suuntaan ja seuraa kylttiä “Porkkalanniemi”. Länsiväylältä poistuttuasi ja liikenneympyrän jälkeen jatka noin 18 km mutkittelevaa tietä kunnes oikealle kääntyy Dragetintie (julkinen tie päättyy). Noin 650 metrin päästä käänny taas oikealle Tullandintielle. Tullandintieltä käännytään reilu kilometrin jälkeen taas oikealle, jossa kyltti 119 AB ja Diver´s Night opaste, joka ohjaa perille.

Mikäli sinulla ei ole omaa ajokkia, ota yhteyttä ja koitetaan järjestää kimppakyyti.

 

Kysymykset tapahtumasta voi osoittaa sihteeri@nousu.fi tai Facebook-tapahtuman alla.

Lisätietoja kansainvälisestä Diversnight tapahtumasta http://www.diversnight.com

 

Terveisin, Riku ja Olli / tulevat peekolmoset / Nousu Ry

CMAS Technical Skills Diver-kurssi

Kurssin ajankohta: 1.10.-30.11.2019

Kurssi sisältää neljä allassessiota Leppävaaran uimahallissa lauantai-iltaisin 19:00-21:00. Avovesiharjoituksia on vähintään neljä, joiden ajankohta sovitaan tarkemmin osallistujien kanssa.

Syksyn uimahallivuorot

Jatkamme syksyn ajan samaa käytäntöä kuin aiemmin, eli jaamme lauantai-iltaisin Espoon Dyykkareiden kanssa vuoron Leppävaaran hyppyaltaassa, joka on kauttaaltaan 5 metriä syvä. Vuoroille ilmoittaudutaan Nimenhuudossa, josta löytyy myös ajankohtainen tieto mahdollisista muutoksista tai peruutuksista.

Leppävaaran hallin erikoissäännöt pähkinänkuoressa:

 • Vuoro on tarkoitettu sukeltajille, joten ota mukaan ainakin perusvälineet, joilla harjoittelet vuorolla. 
 • Pulloissa tulee olla pohjasuojat.
 • Painojen tulee olla pinnoitetut tai taskuissa.
 • Vältä koskettamasta teräsallasta muillakaan metallisilla pinnoilla. 

Lauantaivuoron aikataulu:

 • Klo 19:00 hallivalvoja on aulassa
 • Klo 19:10 hallivalvoja avaa “takaportin”, jos se on tarpeen
 • Klo 19:20 siirrytään ryhmäpukuhuoneisiin
 • Klo 19:40 allasaika alkaa
 • Klo 21:00 allasaika päättyy
 • Klo 21:20 poistuminen uimahallista

Hallivalvojana toimii Irene Savolainen, jolta voit kysyä lisää neuvoja.

Ensikertalaisen survival story Hangon leirille

Vihdoin alkaa kesän kohokohta siintämään kalenterissa: heinäkuun kesäleiri! Leiri järjestetään Suomen kenties upeimmassa sukellusmiljöössä eli Hangossa, jossa saa kaksi herkkua yhdellä kertaa: kirkkaat vedet ja valtavasti upeita hylkyjä, jotka sopivat KAIKENTASOISILLE sukeltajille. Sää ei ole kertaakaan ollut ongelma, koska Hangon edustalla on paljon suojaisia alueita, joista melkeinpä aina löytyy joku kohde; oli sää mitä oli.